Najava iz Đakova: Oriovčani i Đakovčani prvi favoriti Istoka!

Đakovi

Autor: Miro Šola/djakovo.hr

Iako je prvenstvo krenulo prošloga vikenda, Đakovčani su „odmarali“ jer su u prvom kolu bili slobodni s obzirom na to da liga ima 11 klubova. U A-2 Hrvatskoj košarkaškoj ligi istok od ove su se jeseni dogodile određene promjene. Prvo, nakon dugogodišnjega vođenja lige iz Slavonskoga Broda gdje je povjerenik bio Ante Kardum, novo vodstvo lige premješteno je u Osijek, a povjerenik natjecanja postao je dugogodišnji sudac Miroslav Kontrec, a povjerenik za suce, također dugogodišnji prvoligaški sudac, Saša Šarac.

Ljubitelji košarke sve novosti i službena priopćenja s drugoligaških (muških i ženskih) terena mogu pratiti na novoj stranici www.ksobz.hr.

Već smo spomenuli, da liga broji 11 klubova. Naime, iz lige je istupio osječki Olimp Inspekt-Ing (vratio se u B-1 ligu), a u sjevernu grupu vratila se momčad Virovitice. U ligu se, nakon nekoliko godina izbivanja, vratila momčad Strmca iz Nove Gradiške – piše djakovo.hr.

Oriovčani i Đakovčani prvi favoriti!

Nakon odigranoga prvoga kola (Osječki sokol – Strmac 68:76; Županja – Vukovar 67:82; Rekord Tim – Požega 95:69; Vinkovci – Belišće 68:73; Borovo – Vros Darda 54:59), prema mišljenju košarkaških stručnjaka, najveće izglede za osvajanje prvoga mjesta imaju košarkaši iz Oriovca koji su prošlogodišnju momčad osnažili s dva iskusna igrača – iz Požege je došao Rimac, a i prvoligaškoga Zaboka Čelebija. Uz Matuška, Šamiju, Šmitala i Barbira momčad koja zasigurno zaslužuje titulu favorita. Međutim, već nekoliko godina, prvak „Istoka“ u kvalifikacijama redovito završava na posljednjem mjestu.

Uz bok Oriovčanima svakako idu i tradicionalno dobri Belišćani koje i da dalje predvode iskusni Preglej i Vidaković te odlični Mikulić. Prošlogodišnji prvaci Požežani očito da su izgubili ambicije za ponovni juriš na prvo mjesto. Već prvo kolo i težak poraz u Oriovcu otkrio je slabosti požeškoga sastava: dovođenje iskusnoga braniča Krešimira Hercega ipak je premalo za ozbiljnije ciljeve.

Danijel Katavić

Danijel Katavić – Nakon Borova ponovno u Vukovaru (Foto:icv.com.hr)

Što mogu Vukovarci s iskusnim Danijelom Katavićem, Markom Mandićem, Borisom Dugandžićem teško je reći. Da im je ostao trener Sanjin Kalaica imali bi moj glas za ulogu favorita, ovako… I momčad Borova, pod vodstvom trenera Damira Volodera izgubila je dio entuzijazma, a očito da se i u Vukovaru kvaliteta podijelila na dva kluba.

Kod Županjaca i Vinkovčana kao i kod osječkih „sokola“ ništa novo – još jedna sezona bez velikih ambicija.
Zanimljiva je momčad Strmca iz Nove Gradiške. Stara, dobro poznata imena obećavaju da bi mogli biti osvježenje lige. Braća Radosavljević, te dva Škarice nisu za podcjenjivanje. To najbolje potvrđuje i prva gostujuća pobjeda protiv Osječkoga sokola. Siguran sam da će sve momčadi imati problema s Novogradiščanima, posebice na njihovom terenu.

I već godinama mlada momčad Vrijednosnica OS Darda, zamišljena kao poligon za razvoj mladih igrača, popunjava broj, ali bilo bi lijepo kada bi ovaj pogon izbacio neko ime prvoligaškoga kapaciteta. Bit će to sigurno prilika da vidimo koliko je napredovao centar Nikola Turalija ili što može mladi branič Luka Ilić (sin poznatoga vinkovačkoga košarkaša Željka).

Iskustvo i „duga klupa“ najveći đakovački aduti

Čini se da se u ovom preslagivanju najbolje snašlo Đakovo koje je , po igračkom kadru, ispred Belišćana. Prošlogodišnja momčad na čelu s novoimenovanim kapetanom Krešimirom Kruljcem, Petrovićem, braćom Češkić bit će osnažena za povratnika centra Davora Mikulića i Antuna Hrkača koji još uvijek nije pronašao klub tako da će do daljnjega igrati u Đakovu. Još su tri povratnika najavljena u „rosteru“: branič Tomislav Bučević  i šuter Filip Ćurić (koji doduše nije odigrao niti jednu pripremnu utakmicu) i Domagoj Šušak.

Svoje minute željno očekuju i mladi Patrik Raguž i Mihovil Češkić. Osim toga, u prvu momčad pristiglo je i nekoliko igrača iz Košarkaškoga kluba „Sedam“ (koji više ne igra B – 1 ligu), a svakako najjače ime je Tonija Radoša, kojemu će ovo biti prva prava košarkaška prilika (jer dosada je igrao samo u B – 1 ligi Istok). Osim njega, doprinos đakovačkoj igri mogu dati i Neven Ćupić te Ivan Car.

Stjepan Hajduković

Nažalost, i dalje vrijedi pravilo „zaštićenog igrača“, a čini se da bi to mogla biti i najslabija đakovačka karika

Nažalost, i dalje vrijedi pravilo „zaštićenog igrača“, a čini se da bi to mogla biti i najslabija đakovačka karika. Koliko mogu mladi Stjepan Hajduković, Stjepan Marjanović, Ivan Miličević, Mislav Mandurić teško je reći. Hoće li trener Marko Müller uklopiti spoj mladosti i iskustva pokazat će već prvi nedjeljni ogled u kojemu Đakovčane očekuje mlada momčad Osječkoga sokola. Nema dileme, đakovački košarkaši su apsolutni favoriti, no ne treba smetnuti s uma da su u dva prošlogodišnja ogleda slavili igrači Davora Dogana.

Đakovački košarkaši zaslužili su podršku publike jer važno je dobro krenuti.

Autor: Miro Šola/djakovo.hr