Borovo pobjednik Kupa Krešimira Ćosića regije Istok

Borovu Kup Krešimira Ćosića

Borovu Kup Krešimira Ćosića

Ekipa Borova je u finalu Kupa Krešimira Ćosića regije Istok savladala Požegu rezultatom 87:59 i predstavljat će Slavoniju i Baranju u daljnjem dijelu ovog natjecanja. Sljedeći protivnik im je Grafičar iz Ludbrega, ovim dijelom Kupa rukovodi Povjerenik Povjerenstva za natjecanje Hrvatskog košarkaškog saveza i domaćinstvo se određuje ždrijebom.

Iako krajnji rezultat sugerira laganu pobjedu domaćina, to nije bilo tako jer su na poluvremenu Požežani vodili 37:30. Nakon odmora košarkaši Borova su zaigrali ozbiljnije i vrlo brzo rezultat okrenuli u svoju korist postigavši na kraju uvjerljivu pobjedu.

U pobjedničkom sastavu najučinkovitiji su bili Mario Rajšić (17), Mihael Bekavac (15), Aleksandar Kapović (11) i mladi Srđan Brocić (11) koji je na najbolji način iskoristio dobivenu minutažu. Kod poraženog Josip Ševkušić je imao 20 ubačaja.

Kup Krešimira Ćosića, Finale 1. 2. 3. 4. Kraj
KK Borovo 14 16 28 29 87
KK Požega 17 20 9 13 59
25.11.2015. 30:37 57:22
KK Borovo87
Mario Rajšić 17, Mihael Bekavac 15, Srđan Brocić 11, Aleksandar Kapović 11, Tomislav Bobinac 8, Dražen Pejić 8, Ivan Komadina 8, Aleksandar Pejaković 5, Dalibor Đerić 2, Dario Pušić 2, Mario Madžar 0, Dušan Knežević 0.
KK Požega59
Josip Ševkušić 20, Filip Kojanović 9, Karlo Grgurić 8, Krešimir Herceg 7, Antun Štivičić 6, Sven Abramović 3, 2, Danijel Pavičić 2, Marko Leko 2, Domagoj Jozić 0, Dubravko Lukačević 0, Dario Rich 0.

Kup je to, dečki su došli bez opterećenja, mi smo znali da smo bolji od njih i vjerojatno nismo ušli u utakmicu kako treba, znači podcijenili smo ih što nije ni sportski ni u redu. Međutim u drugom poluvremenu kada smo održali sastanak u svlačionici to je puno bolje izgledalo i na kraju je to tridesetak razlike, što je realna razlika. Dali smo prigodu svim igračima da igraju i zasluženo smo osvojili kup – rekao je trener košarkaša Borova Damir Voloder za Hrvatski radio Vukovar. Voloder vjeruje da njegova ekipa može pobijediti i Grafičar te i izboriti utakmicu protiv VERN-a, pobjednika Kupa regije Centar.

Na drugoj strani gostujući trener smatra da je presudila kratka klupa koja je uzrok pada u drugih dvadeset minuta.

Mi smo došli ovdje bez dva igrača koji su nam bitni u rotaciji s kojima smo u zadnja dva tri kola odigrali kvalitetne utakmice. Naša ekipa se podiže. Poznavajući ovu ekipu ovdje nismo došli uvjereni da možemo pobijediti. Prvo poluvrijeme je pokazalo da imamo neke šanse. Drugo poluvrijeme se dogodio pad, jednostavno nakon te naše jedne crne rupe nismo se uspjeli više vratiti, rezultat je išao samo u korist Borova – rekao je Dario Rich.

Pobjednički pehar uručio je Miroslav Kontrec, povjerenik natjecanja A-2 lige Istok. Kontrec je izrazio zadovoljstvo što se u ovo natjecanje, koje nosi ime po jednoj od najvećih legendi hrvatskog sporta, nakon dugo vremena uključilo više klubova.

Cilj nam je da sljedeće godine u Kup Krešimira Ćosića sudjeluje još više klubova, s naše strane učinit ćemo dodatan napor u tom smjeru. Predložit ćemo Hrvatskom košarkaškom savezu i određene promjene u formatu Kupa koje bi išle prema popularizacije ovog sporta u manjim košarkaškim sredinama. Čestitam Borovu, siguran sam da će na najbolji način predstavljati regiju u daljnjem dijelu Kupa Krešimira Ćosića.

Obljetnica smrti košarkaškog velikana

Krešimir Ćosić

Krešimir Ćosić rođen je na današnji dan, 26. studenog 1948. godine, u Zagrebu.

U Zadru je osvojio prvi trofej, sa svega 17 godina. Ćosić je svoje mjesto pronašao i u Ciboni s kojom je osvojio jedan Kup kupova i tri prvenstva. Košarkaškog je majstora put odveo u Ameriku. Nakon četiri sezone u Zadru Ćosić se otisnuo preko oceana i do 1973. igrao u SAD-u na Sveučilištu Brigham Young. Koliko je bio važan član momčadi Cougarsa dokazuje dres s njegovim imenom koji i dan danas čuvaju u prostorijama Sveučilišta.

Ćosić je bio i prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA, a uvršten je i u All American sastav kao jedini Europljanin. No karijeru u NBA-u ipak nije izgradio. Odlučio se vratiti u Hrvatsku i to ponovno u Zadar.

S državnom reprezentacijom, za koju je nastupio 303 puta, osvojio na europskom prvenstvu prvo (1973., 1975.,1977), drugo (1969., 1971., 1981.) i treće mjesto (1979.), na svjetskom prvenstvu prvo (1970., 1978.) i drugo mjesto (1967., 1974.), a na Olimpijskim Igrama zlatnu (1980. u Moskvi.) i srebrnu medalju (1968. u Mexico Cityju., 1976. u Montrealu).

Karijera ga je odvela i u Sloveniju i Italiju, a na kraju i do trenerske klupe. Vodio je splitsku Jugoplastiku, Dietor iz Bologne i AEK.

Kao trener vodio je čak 83 puta reprezentaciju Jugoslavije osvojivši srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988., te broncu 1986. na Svjetskom prvenstvu i godinu kasnije na Europskom.

Nebrojeni uspjesi donijeli su mu 1996. i mjesto u Kući slavnih. Time je postao tek treći strani igrač koji je dobio tu čast.

Krešo je preminuo u 47. godini u Baltimoreu u SAD-u nakon teške borbe s rakom limfoma.