Osječani kreću u sezonu nastupom na Alpe Adria Cupu

Mjesec dana prije službenog početka sezone sve je posloženo u košarkaškom A-1 ligašu s Drave. Vrijednosnice Osijek spremne su za osmi natjecateljski prvoligaški ciklus u nizu, a sezona koja je pred „brokerima“ bit će sigurno i najzahtjevnija dosada. To se potvrdilo i na konferenciji za novinare u SD-u Gradski vrt, gdje su klupska struka i čelništvo iznijeli svoje želje i planove te što se sve poduzelo da se oni i ostvare u što je moguće većoj mjeri.

Foto: Zdenko Pušić/Glas Slavonije

Foto: Zdenko Pušić/Glas Slavonije

Četvorica novih

Igrački kadar doživio je značajne izmjene, ali zadržali smo većinu od prošle sezone. Uz osmoricu starosjedilaca (Aljoša i Jakov Šarac, Marko i Matej Karlović, Nikola Turalija, Filip Krajina, Arijan Došen i Antonio Žulj), te dvojac iz omladinskog pogona (Arijan Jovanović i Simon Matišić), angažirali smo kvartet novih akvizicija za koje vjerujemo da će se pokazati i kao pojačanja. Nova lica su Jonathon Sidney Mines, australski bek, potom krilo Filip Torić, koji je zadnju sezonu odradio u Zaboku. Domagoj Vuković i Amerikanac Jalen Robinson zaokružuju listu novih igrača koje će naši navijači ove sezone gledati u Gradskom vrtu – kaže sportski direktor Renato Martinko, koji je potvrdio da će prvi put u klupskoj povijesti momčad igrati i na međunarodnoj sceni.
Dobili smo poziv za sudjelovanje u Alpe Adria Cupu. Riječ je o natjecanju u kojem sudjeluje 13 klubova iz Austrije, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Igra se po skupinama, naša je A s četiri kluba, a čine je Zlatorog Laško, Lastovka Koper i austrijski Klosterneuburg Dukes. Na gostovanju u Austriji trebali bi otvoriti službenu sezonu 29. rujna, ali čekam još potvrdu domaćina. Sigurno je da ćemo 3. listopada domaću premijeru imati protiv Zlatoroga, a to će biti prva međunarodna košarkaška utakmica nakon 23 godine u našem gradu. Inače, nakon igranja po skupinama dvije najbolje momčadi iz svake idu u četvrtfinale, a naša je želja i u ovom natjecanju dogurati što je dalje moguće. Pet dana poslije premijere sa Slovencima kreće domaće prvenstvo, Liga 14, gdje će od početka igrati naši najbolji klubovi uključujući i ABA-ligaše – naglašava sportski direktor Vrijednosnica Osijek, koje su samo u svoj premijernoj sezoni među elitom igrale Ligu za prvaka.

Šest prethodnih godina klub se borio za ostanak, ali u klubu vjeruju da će novi ciklus donijeti i rezultatski iskorak.

Foto: Zdenko Pušić/Glas Slavonije

Foto: Zdenko Pušić/Glas Slavonije

Sportska vrijednost grada

Prvi korak bio je osnaživanje igračkog kadra. To je bio nužan potez jer će momčad imati dosta obveza. Evo, pružila nam se prigoda i za igranje međunarodnog natjecanja, što je nova prigoda za prezentaciju kluba, grada, ali i cijele regije – naglasio je predsjednik kluba Alexander Hrkač, koji je jučer bio u društvu osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića, koji je zaslužan što su se „brokeri“ iz Darde preselili u slavonsku metropolu. To se dogodilo prije dva ljeta.

Od prvog dana bilo je jasno da je Osijek dobio novu sportsku vrijednost. Klub je odradio glavni dio posla, mi smo pomogli prije svega infrastrukturalno. Očito se nakon nogometne odvija i jedna kvalitetna košarkaška priča u našem gradu, a mi ćemo biti uz vas i s vama – poručio je prvi čovjek grada, Ivica Vrkić.

Prije službenih odmjeravanja u Alpe Adria Cupu i prvenstvu Hrvatske, uz uhodani ritam treninga odigravat će se i prijateljske provjere. Njih će na programu biti ukupno osam, a prva je već sutra u Subotici protiv Spartaka. Isti suparnik bit će gost Gradskog vrta sljedeće srijede.

Nino BENČINA/Glas Slavonije