Seminar pred sezonu A2 lige “istok” 2016./2017.

Nakon održavanja seminara A1 lige, koji je ranije održan u Zagrebu, na red su došli seminari pred sezonu A2 lige. Za razliku od A1 lige, seminari A2 lige održani su po regijama. Ovogodišnje izdanje seminara održano je u Osijeku. Organizatori seminara A2 lige skupine “istok” bili su Udruga košarkaških sudaca osječko-baranjske županije iPovjerenstvo istok.

Seminar je okupio suce sa A2 liste iz 3 slavonske županije (Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske). Sudjelovalo je ukupno 35 osoba, od toga 25 sudaca i 12 opunomoćenika. Voditelji seminara bili su gospodin Saša Šarac (Povjerenik za službene osobe skupine “istok” i član UO Udruge hrvatskih košarkaških sudaca), zatim gospodin Miroslav Kontrec (Povjerenik za natjecanje skupine “istok”) i gospodin Želimir Tresoglavić(predsjednik Udruge košarkaških sudaca grada Osijeka i aktivni sudac na muškoj A1 ligi).

Ovogodišnje izdanje seminara pred sezonu trajalo je tri dana, počevši sa petkom 23. rujna i zaključno sa nedjeljkom 25. rujna 2016. godine. Suci i opunomoćenici upoznati su odlukom HKS-a i UHKS-a o uvođenju mehanika suđenja u 3 suca na svim A2 ligama od ove sezone. Također, najavljena je i izmjena u formatu natjecanja A2 lige u nadolazećoj sezoni (jedinstvena A2 liga). Polaznici su prvi dan upoznati sa svim novostima vezanima za natjecanje, organizaciju i odradbe HKS-a i UHKS-a. Drugi dan seminara, svi polaznici slušali su predavanja iz mehanike suđenja u 3 suca te su pobliže upoznati sa najnovijim tendencijama i trendovima u suđenju (kriterij, prekršaji, kontrola utakmice, pogreške, fake/flop). Za razliku od prethodnih godina, svi polaznici kampa imali su i praktični dio seminara, u kojem su sudili prijateljsku utakmicu (svaka trojka po jednu četvrtinu). Za vrijeme dok je jedna sudačka trojka radila posao na terenu, ostatak sudaca i opunomoćenika pratio je utakmicu i obavljao analizu sa tribina. Nakon odsuđene utakmice i na temelju analize od strane opunomoćenika, kreirani su video clipovi, pomoću kojih je odrađena i video analiza, uz analizu i raspravu svih prisutnih. Ovakav način rada pokazao se kao pun pogodatk, a dokaz tome je i vrlo pozitivan odgovor svih prisutnih te njihovo i više nego aktivno sudjelovanje u radu.

Spomenimo da su suci uspješno odradili tjelesna testiranja (mjerenje visine i tjelesne težine te trčanje FIBA fitness testa), dok su nakon tjelesnih testiranja, zajedno sa opunomoćenicima, uspješno položili test iz poznavanja Pravila igre, odnosno Propozicija natjecanja za opunomoćenike.

Seminaru je osobno prisustvovao i predsjednik UHKS-a, gospodin Tonči Anzulović te svim prisutnima poželio uspješnu sezonu.

Izvor: UKSGO