Slavonski suci na međunarodnom kampu

 

candobasketball-logo-KLrs4523ABQRABz

Glavni grad Bugarske, Sofija, bio je poprište održavanja 23. po redu međunarodnog kampa za košarkaške suce pod nazivom “Can Do Basketball” . Naime, radi se o jednom od najkvalitetnijih i najdugoročnijih edukacijskih kampova za košarkaške suce. Spomenuti kamp trajao je od 07. do 13. lipnja 2016. godine, a 6. godinu za redom održavao se upravo u bugarskoj metropoli – Sofiji. Ovogodišnje izdanje kampa okupilo je 84 polaznika iz 30 zemalja.

Utemeljitelj i vlasnik ovog košarkaškog kampa namjenjenog prvenstveno za edukaciju i usavršavanje košarkaških sudaca je legendarni gospodin Alan Richardson iz Engleske. Radi se o dugogodišnjem međunarodnom sucu sa velikim brojem odsuđenih utakmica na najvišem svjetskom nivou te iznimno utjecajnoj osobi u samoj FIBA organizaciji. O referencama Alana Richardsona nam ne bi bilo dovoljno niti nekoliko stranica teksta, stoga spomenimo samo da je osim suđenja utakmica na najvišim razinama, obnašao rukovodeće dužnosti u brojnim sudačkim komisijama pri Euroligi i FIBA organizaciji, a doista duboki trag ostavio je upravo u obrazovanju i usavršavanju mladih košarkaških sudaca. Svojim dugogodišnjim iskustvom, predavačkim vještinama i prije svega visokim stupnjem razumjevanja košarkaškog sporta, košarkaških pravila i filozofije košarkaškog suđenja, možemo slobodno reći da je stvorio brojne generacije današnjih ponajboljih košarkaških sudaca.

Mr.-Valentin-Lazarov

g. Valentin Lazarov

Dugogodišnja tradicija održavanja ovakve vrste edukacijskog kampa svakako je garancija za stjecanje novih znanja i dodatno usavršavanje košarkaških sudaca. Ovaj kamp sastojao se iz brojnih stručnih predavanja iz pravila košarkaške igre, mehanike suđenja, game managementa, psihologije suđenja, odnosa prema svih sudionicima utakmice i mnogih drugih korisnih tema. Predavači su bili vodeći ljudi iz FIBA sudačkih komisija, Eurolige, bivši međunarodni suci, FIBA instruktori, košarkaški treneri i brojni drugi ugledni košarkaški djelatnici.

Uz teorijski dio, svakodnevno su se održavala i praktična predavanja na samom terenu, uz detaljne opise i demonstracije raznih situacija i pozicija u kojima se suci mogu naći tijekom utakmice. Također, na kampu se velika pozornost pridavala i tjelesnoj pripremljenosti sudaca. Cilj toga bilo je podizanje razine svijesti sudaca o načinu života, pravilnoj prehrani te održavanju tjelesne pripremljenosti sudaca, kako bi se što bolje pripremili na sve izvazove koji se stavljaju pred njih na terenu. Svakodnevno su se održavali grupni treninzi, razne vježbe za podizanje razine tjelesne pripreme, a posebice vježbe sa svrhom prevencije neželjenih ozlijeda. Glavni motiv ranije navedenog bio je podizanje razine svijesti da košarkaški sudac ne djeluje samo na terenu, već svoju ulogu i edukacijski primjer mora pokazivati i izvan terena te svojim ponašanjem biti prototip vrhunskog sportaša, ali i karakterne osobe.

Sva stečena znanja polaznici kampa imali su priliku implementirati na utakmicama koje su sudili tijekom kampa. Još jedna zanimljivost ovog kampa bila je suđenje utakmica završnice nacionalnog U16 prvenstva Bugarske za djevojke i dječake, u suradnji sa Bugarskim košarkaškim savezom. Ovaj način vježbanja pokazao se izuzetno uspješnim jer su suci polaznici kampa imali priliku suditi kvalitetne natjecateljske utakmice, a automatski i primjenjivati sva znanja i informacije stečena za vrijeme kampa. S druge strane, klubovi i natjecatelji su također iskazali zadovoljstvo odrađenim poslom, igrajući za njih vrlo važne utakmice uz vrlo dobro suđenje. Nakon odsuđenih utakmica svi suci obavljali su razgovore sa FIBA instuktorima, koji su im iznosili povratne informacije o odrađenom poslu na terenu. Individualnim pristupom prema svakom sucu, instruktori su davali brojne korisne savjete za poboljšanja izvedbi sudaca.

croatian-team

g. Richard Stokes, g. Alan Richardson, g. Davorin Nakić i hrvatski suci na kampu

Uz gospodina Alana Richardsona, spomenimo samo neka od  brojnih uglednih košarkaških imena koji su sudjelovali na ovogodišnjem izdanju kampa :

g. Valentin Lazarov (Bugarska) – 85-godišnji legendarni član FIBA obitelji, član košarkaške Kuće slavnih u Springfieldu (Hall of Fame), ekspert za košarkaška pravila, sudjelovao u brojnim izmjenama i usavršavanjima košarških pravila, bivši međunarodni sudac.

g. Richard Stokes (Engleska) – generalni direktor sudaca Eurolige i bivši međunarodni sudac

g. Davorin Nakić (Hrvatska) – prvi čovjek za suce pri FIBA Europe i bivši međunarodni sudac

g. Shay Shtriks (Bugarska) – direktor kampa, FIBA instruktor i bivši međunarodni sudac

gđa. Lubomira Shtriks (Bugarska) – kamp menadžer

g. Miodrag Ličina (Srbija) – FIBA instruktor, bivši međunarodni sudac

g. Yair Michaelly (Izrael) – specijalist za fitness i tjelesnu pripremu sudaca, bivši međunarodni sudac

g. Roberto Chiari (Italija) – FIBA instruktor i bivši bivši međunarodni sudac

g. Mansour Al Ahmari (Saudijska Arabija) – FIBA instruktor

g. Leonid Chudin (Rusija) – FIBA instruktor

g. Konstantin “Titi” Papazov (Bugarska) – legendardni bugarski košarkaški trener

Ovaj kamp ima i veliku važnost za nas. U sklopu 84 sudionika, na kampu je sudjelovalo i 8 sudaca iz Lijepe naše. Oni su redom : Luka Kardum iz Šibenika, Josip Jurčević iz Splita, Martin Vulić iz Zadra, Domagoj Marunica iz Zagreba, Damir Palavra iz Zagreba, Denis Hadžić iz Pule te naša dva predstavnika iz Slavonije – Krešimir Katić iz Slavonskog Broda te Josip Mikulić iz Osijeka. Svi hrvatski predstavnici iskazali su visoki stupanj pripremljenosti te isto tako i zavidnu razinu sudačkog znanja. Nakon pohađanja kampa svi su izrazili iznimno zadovoljstvo odrađenim poslom, prvenstveno usavršavanjem dosadašnjih znanja, sklapanjem novih prijateljstava te jednom nezaboravnom košarkaškom pričom.

Sv.-Aleksandar-Nevski

Josip Mikulić i Krešimir Katić, slavonski predstavnici, katedrala Sv. Aleksandar Nevski (Sofija)

Nadamo se da će im ovaj kamp svima biti dodatni poticaj i impuls za još kvalitetniji rad i daljnje usavršavanje !

Sve druge informacije možete pronaći na službenoj web stranici kampa – Can do Basketball. 

Izvor: službena stranica UKSGO